logo

КСС Грифон
 Соопштенија 
 Настани
 Дисциплини
 Стрелишта
 Тренинзи
 Натпревари
 Членство
 Соработници

 Контакт

 За нас
 Документи
 
MeteoKapistec
Времето во Скопје

Meteokapistec
Временска Прогноза

Добредојдовте на страната на Клубот за спортско стрелаштво Грифон !

Клубот е стациониран во Скопје, Република Македонија. Својата работа ја започна во февруари 2009 година. Клубот ги обединува сите оние кои сакаат да се занимаваат со спортско стрелаштво, независно од тоа дали примарната желба им е да се натпреваруваат или само да се рекреираат. Застапени се сите дисциплини на спортското стрелаштво, со пневматско и огнено оружје. КСС Грифон е засега единствениот клуб во Македонија кој е специјализиран во дисциплината ФИЛД ТАРГЕТ и како полноправен член на Светската Асоцијација за Филд Таргет ја има улогата на регионално раководно тело за Република Македонија.
Стрелачките активности на клубот се одвиваат во дисциплините признаени од Меѓународната спортско-стрелачка федерација
- ISSF, Светската Асоцијација за Филд Таргет - WFTA, како и во други - рекреативни дисциплини. Имајќи ја предвид неодамнешната либерализација на пневматското оружје во Република Македонија, и се поголемиот број на граѓани кои го набавуваат овој вид на оружје од рекреативни побуди, Клубот за спортско стрелаштво ГРИФОН има намера да организира стрелачки активности, токму според потребите на овие граѓани. Целта е при тоа да се афирмира, безбедната и правилна употреба на оружјето.

Повеќе за нас и нашите активности, прочитајте ОВДЕ.


Новости и соопштенија

Психофизички подготовки - Ментален тренинг
Во рамките на психофизичките подготовки кои за потребите на Македонската Стрелачка Федерација ги врши КСС Грифон, на 12 и 13 мај 2012 клубскиот психолог - психотерапевт и тренер Каролина Костадиноска ќе одржи сеанси на ментален тренинг, на кои ќе демонстрира неколку психолошки методи, кои се практично применливи како алатки во спортско стрелаштво. Меѓу темите кои ќе бидат опфатени со тренингот се: визуелизација, контрола на текот на мислите, филтрирање на негативните мисли, релаксација и опуштање итн. На сеансите ќе бидат присутни спортски стрелци од неколку клубови, како и членови на македонската репрезентација во спортско стрелаштво. Овој заеднички проект на КСС Грифон и Центарот за психолошка помош и психотерапија СИНЕРГИЈА има за цел да го подобри квалитетот на психодизичките подготовки и истите да ги доближи до современите светски текови од областа на спортското стрелаштво.

Во организација на МССФ во тек се тренинзите за подобрување на психофизичката кондиција на спортските стрелци. Тренинзите се достапни за сите спортски стрелци кои се имаат пријавено за учество, а се изведуваат три пати неделно во Градскиот парк и базенот на Спортскиот центар „Борис Трајковски“ во Скопје. Со тренинзите раководи Дамјан Богдановски, тренер по спортско стрелаштво од клубот Грифон. Програмата за тренинг, во поглед на видот на вежби и интензитетот, е прилагодена на секој стрелец посебно, според претходно извршените тестирања на кондицијата и здравствената состојба. Кондиционите тренинзи ќе траат најмалку во следните два месеци, со можност да продолжат во текот на целата година и да станат редовен дел од тренажниот процес во спортско стрелаштво. Стрелците кои учествуваат во програмата велат дека и покрај тоа што во моментов зад себе имаат само неколку сеанси на кондициониот тренинг, веќе чуствуваат подобрување и во својот секојдневен живот и во резултатите на стрелиште. Тренерот Богдановски вели дека е задоволен од ентузијастичкиот пристап на спортските стрелци, нивната сериозност во работата и ја истакнува позитивната атмосфера за време на тренингот. Она што особено му е драго е дека гледа позитивни промени во комуникацијата помеѓу стрелците, во кои тие отворено ги разменуваат своите искуства и доживувања од тренинзите, се консултираат околу вежбите, си помагаат еден на друг, ги истакнуваат еднакво и своите предности и своите недостатоци – едноставно стануваат поотворени и поблиски кон себе и кон своите колеги и поприврзани кон активностите што ги спојуваат. Групата стрелци секој ден се повеќе заличува на тим, а добрите стрелци постепено прераснуваат во добри спортисти.

Кликнете ОВДЕ за фотографии

Календар на натпревари во 2012 година

Подготовки за светското првенство во филд таргет 2012

Оваа година во периодот помеѓу 16 и 19 август во организација на Норвешката Филд Таргет Федерација, во Исфјорден, Норвешка ќе се одржи светското првенство во филд таргет 2012. На ова првенство Република Македонија ќе ја претставуваат двајца стрелци од КСС Грифон: Дамјан Богдановски и Тони Трајков, кои своето учество на светското првенство го обезбедија како двајца највисоко пласирани во националниот систем на натпревари. Подготовките за светското првенство и тренинзите се веќе во тек.

Зачленување во Светската Филд Таргет Федерација
Април 2010, Клубот за спортско стрелаштво ГРИФОН стана официјален член на World Field Target Federation како национално раководно тело за филд таргет за Република Македонија.

Научно истражувачка работа на КСС Грифон
Тимот за научно истражувачка работа на КСС Грифон спроведува истражување со цел да изнајде најдобро пневматско оружје и муниција. Неколку збора за FX Airguns 7000 - Gladiator DA и резултати од тестирањето на неколку видови на светски познати дијаболи.
Рекордна продажба на сигнално и воздушно оружје во Македонија Известување од претседателот на Македонската Спортска Стрелачка Федерација

 • Види ги: Сите нови настани

 • Информации

  РЕЗУЛТАТИ ОД ТРЕТ КУП ВО FIELD TARGET

  Главни Настани
  28-29.01.2012 I Куп воздушно оружје 10 м СКОПЈЕ - КИСЕЛА ВОДА
  14-20.02.12 European Championships 10 m Vierumaeki-FIN
  10.03.2012 I Куп во Field Traget Shooting - Стенковец
  24.03.2012 II Куп воздушно оружје 10 м Скопје
  17-29.04.2012 London Prepares Series - ISSF World Cup 2012
  7.04.2012 II Куп во Field Traget Shooting - СТЕНКОВЕЦ
  21.04.2012 III Куп во Field Traget Shooting - СТЕНКОВЕЦ
  28-29.04.2012 Државно ТРАП 125 МП - ЛМ - Богданци
  29.04.2012 Турнир ГЕМИЏИИ - Велес
  5.05.2012 IV Куп во Field Traget Shooting - СТЕНКОВЕЦ
  МАЈ 2012 ISSF World cup rifle/pistol/shothun (MIlano, Lonato, Larnaca, Munich)
  20.05.2012

  V Куп во Field Traget Shooting - СТЕНКОВЕЦ

  26.05.2012 Државно првенство за сите категории 10м
  9-10.06.2012 Гран При МАГНУМ - Летечки мети - Радовиш
  10.06.2012 Државно првенство во воздушно оружје - 10м - Охрид
  17.06.2012 VI Куп во Field Traget Shooting - СТЕНКОВЕЦ
     
  27.07-06.08
        2012
  XXX OLYMPIC GAMES 2012
  London, GB

  Кликни за програма само за стрелаштво
     

  16-19.08
     2012
  WORLD FIELD TARGET FEDERATION CHAMPIONSHIPS 2012
  Isfjorden - Romdal, NOR
   
  Види ги СИТЕ НАТПРЕВАРИ  Спонзори на македонскиот тим на
  Светското првенство во
  Field Target
  Унгарија 2010

  Steyr Logo


  JSB Logo

  p
    Copyright © 2009 - Клуб за спортско стрелаштво ГРИФОН, Скопје, Македонија
  Ваш Коментар | Дома  
  p
  p

  Webmaster: Дамјан Богдановски     Ликовнo решениe: Матеј Богдановски Klub za sportsko strelastvo Grifon Клуб за спортско стрелаштво Грифон Правила и правилник за филд таргет стрелачки клубови Pravila i pravilnik za field target fild target Damjan Bogdanovski Emin Kumbaradzi Kumbaraxi Kumbaraxhi Emanuil Muratovski Emil Дамјан Богдановски Емин Кумбараџи Емануил Муратовски Емил Klub za sportsko strelastvo GRIFON - Skopje Gryphon Gryphone club gun Клуб за Спортско Стрелаштво ГРИФОН - СКОПЈЕ македонска спортска стрелачка федерација град скопје сојуз филд таргет field target Macedonia Македонија Macedonian Sport Shooting Federation rifle pistol pellet issf иссф мссф mssf Скопје 2009 strelacki klubovi Skopje 2009 Матеј Богдановски Matej Bogdanovski